17 Ocak 2009 Cumartesi

Kemal Tecer

Efes Pilsen'in Ajans Ada çatısı altında yaratılan, "Bira bu kapağın altındadır" sloganlı kampanyasının tarihe mal olduğunu söyleyenler haklıdır. Kampanyanın televizyon filmleri aradan geçen yıllara rağmen hala akıllarda.

Filmlerde rol alan dört biracıdan ikisi bugün aramızda değil. Bunlardan biri, daha önce TREV'de kendisini andığımız tiyatro oyuncusu Mete Sezer, diğeri ise çok genç yaşta hayata veda eden Kemal Tecer.

Biracıların nasıl bir araya geldiğini, Kemal Sezer'in Reklamcılık Vakfı Yayınları'ndan çıkan "Reklamın Sokak Çocuğu - Ersin Salman'ın Yaşamöyküsü" adlı kitabından ve Haluk Mesci'nin çeşitli kaynaklarda yer alan anılarından yararlanarak özetleyelim.

İlk biracı kolayca seçiliyor: Daha önce Merbolin filmlerinde de oynayan tiyatrocu Mete Sezer. İkinci biracı Ajans Ada çalışanlarından Semih Polat oluyor. Üçüncü biracı olarak Nokta ile Virgül'den Enver Demirkan'da karar kılınıyor. Dördüncü biracı ise Ajans Ada'nın karşı kaldırımındaki bir kahvede bilardo oynarken "keşfediliyor." Genç, sakallı, sürekli blazer ceket giyen biri bu. Adı Kemal Tecer...

Hemen ajansa çağırıyorlar Tecer'i, Ersin Salman'la görüşüyor. Salman'ın gözü bu sevimli adamı tutuyor, böylece dört biracı tamamlanıyor.

Ne var ki, TRT kendisine reklamlarda oynama yasağı getirince Enver Demirkan'ın Efes Pilsen macerası kısa sürüyor, ilk reklam filminden sonra işi bırakmak zorunda kalıyor. Yerine yeni bir oyuncu bulmak gerekiyor. Çözüm yine Ersin Salman'dan geliyor ve görevi, aynı zamanda "Bira bu kapağın altındadır" sloganının da yaratıcısı olan Ajans Ada reklam yazarı Haluk Mesci üstleniyor.
Kampanyanın 1976 yılı Kasım ayından başlayarak art arda yayına giren filmleri büyük ilgi görüyor. Efes Pilsen eşi görülmemiş bir satış patlamasıyla, kısa sürede %66-70 pazar payına ulaşıyor. Bu arada Aksaray'da oturan, genellikle orta gelir diliminden, ortaokul mezunu, biraz gönlü gani biraz delifişek, arkadaş canlısı, hoşsohbet, hayattan keyif almasını bilen, şaka seven dört kafadar her geçen gün popülerleşiyor. Dergilerde, basında, günlük konuşmalarda, kampanyadan alıntılar birbirini izliyor.

Kemal Tecer kampanyanın sona ermesinden sonra, oyuncu olarak girdiği reklam filmleri yapımının teknik tarafına kayıyor. Önce bir süre Ajans Ada'nın film bölümünde, ardından da o dönemin en faal ve ünlü reklam filmi yönetmenlerinden Neşet Kırcalıoğlu'nun şirketi Telesine'de yönetmen yardımcısı olarak çalışıyor. Daha sonra, yine Telesine'de tanıştığı ve çalıştığı Asuman Mesci ile ortak Fiçek Film Yapım Şirketini kuruyor, reklam filmleri yönetiyor.

Şişli Terakki Lisesi mezunu olan, Şişli İktisat'a devam eden ama bitirmeyen Kemal Tecer Mayıs 1985'te genç yaşta aramızdan ayrılıyor.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home