11 Ocak 2009 Pazar

Tarık Gürcan

1928 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Tarık Gürcan Konya'da tamamladığı lise eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1949'da yeni kurulan İstanbul Radyosu'na spiker olarak girdi.

İstanbul Radyosu, bürokratik bir kimlik taşıyan Ankara Radyosu'na göre daha özgürlükçü bir yapıya sahipti. Gürcan bunu çok iyi değerlendirdi ve tok sesinin yanı sıra mükemmel kullandığı Türkçesiyle dikkatleri üzerinde topladı. Art arda önemli programlara imza attı ve yönetti: "Sanatkarlar Geçidi", "Bilen Kazanıyor", "Onbeş Günde Bir", "Şiir ve Melodi"...

1952 de tiyatro sanatçısı Nevin Akkaya ile evlenen Gürcan onunla birlikte radyoda "Arkası Yarın" ve "Bir Hikayemiz Var" adlı programları yaptı. İki program da yıllarca sürdü.

Faruk Yener'in kurduğu Anten Reklam'a ortak olarak pek çok radyo reklam programında görev alan Gürcan aynı zamanda film seslendirmeleri de yaptı. Ayhan Işık, Orhan Günşiray ve daha birçok yerli ve yabancı sanatçıya sesini verdi. Şiir plakları doldurdu.

Türk Dil Kurumu tarafından “Türkçeyi En Güzel Konuşan Spiker” ödülüne değer görülen Gürcan, film seslendirmelerine ve televizyondaki "Şiir İstanbul" ve "Yaşayan Şiirimiz" programlarına, aramızdan ayrıldığı 1999 yılına kadar devam etti.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home