2 Ocak 2009 Cuma

Vedat Ar

Seramik sanatçısı, dekoratör, film yönetmeni, belgesel yapımcısı ve reklamcı Vedat Ar 1907'de İstanbul'da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi Afiş bölümünü bitirdi. Paris'te Ecole Municipale des Arts Appliques a l'Industrie'de öğrenim gördü. İstanbul'a dönünce Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünde öğretim üyeliğine başladı. Bir yandan da İpek Film Stüdyosu'nda ve Şehir Tiyatroları'nda dekoratörlük yaptı. 1936-1944 yılları arasında İzmir Fuarı'ndaki pek çok pavyonun dekorasyonunu gerçekleştirdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Basın Yayın Umum Müdürü Selim Sarper'in isteği üzerine, halkı tifüs salgınına karşı uyarıcı bir film de hazırlayan Vedat Ar, bu film için balmumundan bitler yaptırmıştı.

1950'li yıllara doğru bazı iş adamları ve kuruluşlar (Cemil Akar, Rıdvan Umay, Güven Sigorta, Krem Pertev...) sinema reklamcılığının önemini fark ettiler ve film prodüksiyon kuruluşlarına basit de olsa reklam filmleri yaptırarak sinema mecrasına girdiler. Bu işin öncülüğünü, o günlerde ilk canlandırma Türk filmi olan "Zeybek Oyunu"nu çeken Prof. Vedat Ar üstlendi ve kurduğu Filmar adlı şirket aracılığıyla, 1948-1970 yılları arasında üç yüzü aşkın reklam filmi çekti.

Vedat Ar o günleri Alpay Kabacalı'ya şöyle anlatmıştı:

"Zevk aldığım için, sevgiyle yapıyordum. Ticari tarafı ikinci plandaydı. Bir ara film yarışmaları açıldı. Reklam filmleri için de yarışma açalım, demişler. Karşı çıkanlar olmuş. 'Yalnız Filmar yapıyor, o da Avrupa'dan, Amerika'dan alıp burada seslendiriyor' demişler. Bunu işitince, aman öyle bilsinler, dedim; daha iyisini yapmaya çalıştım. Televizyon yayına başlayıp da reklam filmleri kabulü için bir sürü şart öne sürünce firmayı kapadım." (Alpay Kabacalı, Kültürümüzden İnsan Adaları, Yapı Kredi Yayınları)

Prof. Vedat Ar'ın Filmar adına hazırladığı esprili sinema reklamlarıyla, halka reklam filmlerini sevdirip kabul ettirmekte önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, Yüksel Ünsal ile birlikte 1960 yılında Vog-Bali firması için hazırladıkları bir seri film, animasyonun reklam alanına girmesini sağlamıştır.

Birçok başarılı seramikçi yetiştirmenin yanı sıra çok sayıda belgesel filme de imza atan ve 1982'de DGSA'nın 100. kuruluş yıldönümünde Onur Ödülü'ne layık görülen Prof. Vedat Ar 11 Mart 2001'de İstanbul'da öldü.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home