28 Aralık 2008 Pazar

Sezer Tansuğ


Sezer Tansuğ daha çok sanat eleştirmeni olarak bilinir. Ancak kısa bir dönem de olsa (1975-1976) reklam yazarlığı yapmış hatta reklam filmi yönetmiştir. En uzun süre çalıştığı ajans Reklam Moran'dır.

Tansuğ 382 sayfalık "Herkes İçin Sanat" adlı kitabının beş sayfasını reklamcılıkla ilgili görüşlerine ayırmıştır. Örneğin reklamcı edebiyatçılar konusunda şunları söyler:

"...Yaklaşık iki sene boyunca copy-writer olarak çalıştım. Ayrıca bazı reklam filmlerinde yönetmenlik yaptım diyebilirim. Bir Kıbrıs filmi çekilmişti, sonra Reklam Moran'da çalışırken 'Borusan' filminin çekiminde bulundum... Yani reklamcılık konusunda yazdıklarım kişisel gözlemlerime, pratiğe dayanıyor. Bu işi pek çok sanatçı, yazar-çizer, şair yapıyor ve son derece yetenekli edebiyatçılar harcanıyor reklamcılıkta. Bakın mesela T. S. Eliot da bir ara reklamcılık yapmış ve okuduğum kadarıyla son derece başarılı olmuş. Ama sonra yakın arkadaşları onu bu meslekten binbir güçlükle çekip ayırmışlar. Çünkü Eliot'un şiirinde bir düşme başgöstermiş reklamcılığa başlaması nedeniyle. Ama yanlış anlaşılmak istemem, reklamcılar başarıya ulaşamamış sanatçılardır demiyorum. Zaten ben kendim de reklamcılık yaptım. Ben kendim için 'rate' der miyim hiç?"

1930 yılında Erzurum'da doğan ve son olarak Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapan Tansuğ 1998 yılında bir akciğer rahatsızlığı sonucu İstanbul'da vefat etti.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home