11 Ocak 2009 Pazar

Dürnev Tunaseli

Bir dönemin unutulmaz seslerinden, radyo ve reklam programları spikeri Dürnev Tunaseli, Ahmet Oktay'ın tarifiyle, "At kuyruğu saçlı, hep pantolonlu, dal gibi bir kadındı. Gövdesine bakan balerin sanabilirdi, ince uzun ellerine bakan piyanist."

Radyo spikerlerinin reklamlarda görev alması yasaklanınca istifa etti ve bütünüyle reklam programlarında değerlendirdi sesini. Krepen Pasajı'ndaki Neşe adıyla anılan lokanta neredeyse bürosu gibiydi. Reklamcılar onu, o reklamcıları Neşe'de buluyordu.

Gerisini yine Ahmet Oktay'ın anılarından okuyalım:

"Dürnev saat 11-12'ye doğru gelir, ortadaki beyaz mermer masanın başına otururdu. At yarışçılar, metin yazarları, kim olursa olsun; yer varsa orta masaya çökerdi. Sanattan, ama en çok, o yılların özel koşulları dolayısıyla politikadan konuşulurdu. 27 Mayıs yaşanmış, umutlar düş kırıklığına dönüşmüş ve Türkiye 12 Mart'a doğru yol almaya başlamıştı."

Gazeteci Tevfik Yener de şöyle anlatıyor Dürnev Tunaseli'yi:

"Taaaa 1959'larda filan... Neydi dostlar; bütün tiyatro oyuncularının müdavimi olduğu Jorj'un Kulis'i... Beyaz saçlı Rus barmen Grişa, spikerlerin kraliçesi Dürnev unutulur mu? Dürnev Tunaseli bizden hayli önce dünyaya merhaba demiş. Ancak; onun havası, yaş farkını süpürüp yok ediyordu. İstanbul'un bütün gençleri o kadına aşıktık. Makyaj yapmaz, eteklik giymezdi. Yarı kırlaşmış, karabiber saçlarını topuz veya at kuyruğu yapardı. Uzun, dik ve umursamazdı. Şık ceketleri ve çeşitli pantolonlarıyla tur atardı İstiklal Caddesinde... Unutulmaz Dürnev çok havalı kadındı."

Sonra her şeyden bıktı ve Bodrum, Gölköy'e yerleşti Dürnev Tunaseli... Orada öldü!

(Üstteki fotograf Bodum Veli Bar'da çekilmiş. Soldan üçüncü, elinde kadehiyle Dürnev Tunaseli. Solunda ressam Uğur, sağında barın sahibi Veli...)

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home