14 Ekim 2008 Salı

Nedret Selçuker


Türkiye’de radyolar reklama 1951 yılında açıldı. İlk reklam saatlerini, özel program yapmak amacıyla bankalar, resmi/yarı resmi kuruluşlar ve büyük firmalar kiraladılar.

İzleyen yıllarda ileri görüşlü bazı kişiler, kollektif reklam programları hazırlayarak radyo reklamcılığını başlattılar. Televizyon Reklam, Sedef Reklam, Radar Reklam, Ses Reklam, Anten Reklam, Orhon Reklam, Poyraz Reklam... bu alanın ilk yapımcıları oldular. Bunlar kiraladıkları sürenin bir bölümünde, zorunlu olarak müzik, sohbet, skeç, şiir... yayınladıkları için “göbekli reklamlar” adıyla da anılıyorlardı.

Bu dönemde radyo reklamcılığının başarılı kişileri, daha çok Türkiye radyolarında spiker ve teknisyen olarak görev yapmış olanlar arasından çıktı. Çünkü konuyu en iyi bilenler onlardı.

Bu isimlerden biri de, aynı zamanda bir gazeteci olan ve 10 Ekim 2008’de, Kartal Yakacık'taki evinde, solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren Nedret Selçuker’di.

1938 yılında Bursa'da doğan Selçuker, sırasıyla Üsküdar Paşakapısı Ortaokulu’nu, Cağaloğlu İstanbul Erkek Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirmiş; bir süre gazetecilik yaptıktan sonra spiker olarak İstanbul Radyo’suna girmişti.

Selçuker, yumuşak ama etkileyici sesi, duru Türkçesi ve okuduğu şiirlerle radyo reklam programlarının “göbeklerinde” uzun yıllar dinleyicileriyle birlikte oldu. “Dünyanın Sesi Ajansı”, “Sesli Gazete”, “Kalpten Kalbe” v.b. isimlerle hazırladığı şiir ve kültür programlarını dinleyenler onu “Altın Sesli Adam” olarak adlandırdılar.

Son yıllarında Türkçe’nin doğru kullanımı yolunda ciddi bir uğraş veren Selçuker, spikerlik yaşamı boyunca öylesine çok mektup almıştı ki, "Bana Gelen Mektuplar" adlı bir sergi açmış ve bunları meraklılarıyla paylaşmıştı.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home