18 Aralık 2023 Pazartesi

Alper Uygur 1956 - 2023

 Deniz Mukan'ın Facebook'taki yazısı (Deniz'den izin almadık ama...)


"AHHHH ALPER...Ajans Ada'dan sevgili yazar arkadaşım, hayatın çeşitli dönemlerinde karşılaşmaktan hep mutlu olduğum sevgili Alper Uygur'u ansızın kaybetmişiz. Çok özel bir insandı, bu tanımı gerçekten hak eden bir insan...Galatasaray lisesinden mezundu, tanıştığımızda Paris'ten dönmüş, ajansa gelmişti. Hep "Jöntürk" derdim ona, 1900'lerin başlarından çıkıp gelmiş gibiydi. Uzun boyu, uzun pardesüsü, sakin ses tonu, bazı Osmanlıca kelimeleri doğal bir şekilde kullanması, zerafeti...Ajans hayatından sonra zaman zaman karşılaştık. Kitaplar yazmaya başlamıştı. Tarihi olaylardan yola çıkan çocuk kitapları yazmıştı. Kitaplarının çoğu Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. Çok birikimli, duyarlı, farklı, derinlikli bir insandı. Keşke daha sık buluşsaydım, daha çok zaman geçirseydim, diye derinden bir üzüntü duydum. Hayatın bizi böyle sürüklemesine bir kez daha öfkelendim. Kitaplarını da daha sonra buradan paylaşacağım, çocuğu olan dostlar alsınlar, çok ufuk açıcı kitaplar...Güle güle sevgili Alper, bıraktığın izler o kadar güzel ki, seni sık sık hatırlayacağız. Okul arkadaşın, çocukluk arkadaşın, sevgili dostun Mehmet Günsür''cüğümüz ğibi çok erken uğurluyoruz seni..."


YK Yayınları sayfasından:
"Alper Uygur 1956’da İstanbul’da doğdu. Çocukluğunda Tom Miks, Teksas, Doğan Kardeş, Jules Verne okudu. Siirt Mehmetçik İlkokulu, İstanbul Galatasaray Lisesi ve Paris ENSAD-Dekoratif Sanatlar Yüksek Okulu’nu bitirdi. Yazmak çizmekle ilgisi karikatürle başladı: 1970’lerin ikinci yarısında dergilerde çalışmaları yayımlandı, Karikatürcüler Derneği, Antalya Uluslararası Sanat Şenliği sergilerine katıldı. Nasrettin Hoca, 1. İstanbul Sanat Bayramı yarışmalarında ödüller aldı. Senaryo dalında 1987-1988 Yunus Nadi Armağanı Yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Uzun yıllar reklamcılık yaptı. Nuray Saatçioğlu ile evli, bir oğulları var.

Kitapları: Bizim Korsanlar - Akdeniz’i Köpürten Osmanlı Leventleri (YKY, 2009), Yemeğe Kurt Gibi Saldırılır mı? - Çocuklar için Görgü (YKY, 2010)."









0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home