23 Nisan 2020 Perşembe

Yakup Barouh: "İlkler İz Bırakır" - Ender Merter'den...



Evet Türkiye’nin “ilk” reklam ajansıyız. Hizmet sektöründe bir asırı geride bırakalı onbir yıl oldu.

Bu zaman zarfında Barouh’ lar ve ekip olarak üstümüze düşen misyon ve sorumluluk ağır.

111 yılın birikimi tam tersine bizi daha yaratıcı ve daha genç kalmaya itiyor. 21 yüzyılın değişen sosyo-ekonomisi reklam sektöründe bir değişim ve dönüşüm süreci başlattı. Bunlara adapte olmak, aynı zamanda geçmişe duyulan özlem de var elbet. Çünkü reklam sektörü günü yaşayan canlı bir organizma gibi...

İlancılık üç kuşak reklamcı. Türkiye’de “ilk” reklam tezini 1968 de yazan Yakup Barouh. Sohbetlerimizde söyler bir kopyası Robert Kolej  bugün ki Boğaziçi Üniversitesi kütüphanesinde diye.


Şaka değil iki Dünya Savaşı, İstiklal Harbi, Cumhuriyet, Harf Devrimi, gerçek iki askeri darbe daha ne deyim dostlar kısaca Cumhuriyetin öncesi-sonrası görmüş bu aile. Yakubun bir lafı var: “Ben hep geleceği ve yeniyi merak ettim. Babadan bir sektörel hafıza oluştu.”

Yakup ile yollarımız sektöre vermiş olduğumuz değerlerle 2013 de kesişti. Hatta 10. Yılı ve 450. Canlı yayına gelen Bloomberg'deki “Reklamarkası” programımın ilk canlı yayın konuğu.
Hiç unutmam yine efsane bir isim olan Eli Acıman’ ın kızı Linda ile almıştım sene 2011.

Yakup ilk yayında söze; "Yolu reklamdan geçen herkesi ilgilendiren bu birikimi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Reklamla büyümüş olan tarihçi dostlarımın anlattıkları, henüz ortaokuldayken haftada bir kez uğradığım İlancılık Reklam Ajansı'nın bana kattıkları, daha dün gibi yaşadığım tüm anılarım, umarım 'Türkiye'de Reklamcılık' konusunda bilgi sahibi olmak isteyen herkesi aydınlatır," diye başlamıştı.

Sıkı bir reklam arşivci olan meslektaşım, oğlu İlker 3. kuşak tabii ki dijital tarafa meyilli, normal benim oğlum Tankut ile  Dijital Panzehir’in neferleri... 7/24 çalışıyorlar, içimden Allah onlara kolaylık versin diyorum. 

Sektöre gönül vermişlerle yolumuz aynı.  Ustanın  yolundan şartlara uygun şekilde severek usta çırak önemini yitirmeden reklam yapmaya devam... Işıkların ve toprağın bol olsun, Güle güle Yakup Barouh seni unutmayacak bu sektör.


23.04.2020


Ender Merter

İlancılık Reklam Ajansı Eş Başkanı




0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home