1 Ekim 2008 Çarşamba

Muammer Öztat

Muammer Öztat Türkiye reklam sektörüne önemli katkılarda bulunmuş bir isimdi. Aktif bir insandı. Reklamcılar Derneği'nde görevler üstlenmişti.
Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi ve İktisat Yüksek Okulu Pazarlama bölümü mezunu olan Öztat, 1965-1968 yılları arasında iki yıl Aygaz'da, bir yıl da Arçelik'te reklam müdürlüğü yapmış, 1969'da Admar'ı kurmuştu.

Muammer Öztat, Admar’ın ikinci yılında yaptığı Meysu reklamları ile yakaladığı başarıdan büyük bir heyecan duymuş ve o günlerle ilgili olarak daha sonra şunları söylemişti:

“1971’de Meysu’nun başında Cahit Aral vardı. Türkiye Tetra-Pak ambalajla o yıl tanıştı. O dönemde Coca Cola’da kullanılan Cyclament tatlandırıcısının kanserojen olduğu söyleniyordu. Biz o sırada Meysu’yu sağlıklı meyve suyu olarak lanse ettik ve çok başarılı oldu. Meysu, mal yetiştiremedi, bakkallar kasalarını Meysu’nun önüne attı. Meysu Türkiye’nin diğer meyve suyu markalarını satın almaya kalktı. Yurtdışından ek makineler getirdi. Ben bunun son derece doğru bir marka konumlandırma başarısı olduğunu düşünüyorum.”

Admar'ın 1983 yılında Şişe ve Cam Fabrikaları için düzenlediği "Gelin Konserve Yapalım" sloganlı kampanyası ev hanımları ve zirai kuruluşlar arasında ilgi görmüş, kampanyanın afişi bir yıl sonra Advertising Club of New York'un verdiği "Andy" ödülüne layık görülmüştü. Öztat bu ödülle ilgili olarak bir röportajda şöyle konuşmuştu:

"Advertising Club of New York reklam teknisyenleri ve uygulayıcılarının üye olduğu bir kulüp. Bir seminer nedeniyle Amerika'ya gittiğimde Türkiye'de yaptığımız birkaç kampanyanın dokümanlarını da yanımda götürmüştüm. Döndükten sonra "Andy" reklam yarışmasına katılmam için bir davetiye gönderdiler. Birkaç dalda katıldık. Afiş dalında büyük ödüle bizi layık gördüler. Bu yarışmaya yedi binin üzerinde reklam katıldı. Bu sonuç, bizim reklamcılığımızın Batı çizgisinde iyi bir yerde olduğunu göstermesi bakımından bence başarıdır. " Muammer Öztat 2003 yılında, erken denilebilecek bir yaşta ayrıldı aramızdan. Neredeyse adını anan bile olmadı.Öztat'ın sahibi olduğu Admar'da uzun yıllar çalışan reklam yazarı Haydar Ergülen ise vefasızlık etmeyenlerdendi ve patronunun ardından şunları yazdı:
"...Reklam sektörünün duayenlerinden sevgili patronum Muammer Öztat tam teşekküllü bir reklamcılık fakültesinin dekanı gibiydi. Pazarlama, strateji, yaratıcılık, reklamcılık üstüne kitaplar, dergiler, araştırmalarla dolu koca bir kütüphane. Uzun yıllar boyunca hem öğrendik, hem uyguladık, hayli büyük bir ajans olduk. Hani gençliği için ömrümün en güzel yılları der ya biraz yaşlanan herkes, benim için de Admar genç yıllarımın hem gecesi, hem gündüzü oldu. Dostluk ve vefa duygusunu güçlendiren, zenginleştiren anılar, ahbaplıklar, yakınlıklar da oradan kaldı."

"...Reklamcıydı, iyi bir reklamcı, çok dürüst bir insan: Muammer Öztat, 'İyiliğin Patronu'. 12-13 yıl onunla çalıştım. Elbette görevi değildi, hem iyilik bir görev de değildir ama, reklamcılık kadar iyiliği de öğretmeye çalışırdı ajanstaki insanlara. Umarım ondan iyiliğe dair küçük bile olsa bir şeyler öğrenmişizdir, 31 Temmuz (2003) günü, 62 yaşında bizi terk eden bu iyi yürekli adamdan.

Beni şimdi 3 gün arayla ağustosa, güze, kışa bırakan ve sonsuzluğa yürüyen (Öztat'ın) aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum ve şu küçük şiiri (ona) ithaf ediyorum:

insan hayattan ibaret değildir
hayat bizden ibaret değildir
seni hayatla terbiye ediyorsa dünya
hayat da ölümle terbiye edilecektir

insan yalnız değildir hayatta ve ölümde
iki yalnızlığın bir sahibidir
iki cihan bir insanda tek olur
biri ruhtan gelir ona, biri bedendir

insan ruh verdiği derinliktedir
iki sahil arasında bir deniz
hayat yelkenliyse ölüm bir rüzgâr
herkes kendisine çekilecektir

Ateşi tamamlayan yağmurdur insan
bir gün tutuştuğu yerden söndürülecektir
bir varlıktan çok yokluğa taşınan
ölümünü de yaşarken beğenecektir

Kasabaya yeni gelen çocuktur insan
yağmuru düştüğü bahçeden bilinecektir
kim ki ölümünü ıssız bırakır
yağmurdan sonra cinayetle yetinecektir"

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Ben cihat ustaoglu.
1988 - 1990 yillari Admar Reklam Ajansin´da Tahsildar ve söför olarak calistim.
1990 yilinda ayrildim Alman´ya´ya gittim. Rahmetli patronumuz Muammer bey cok Babacandi ondan cok seyler ögrendim, nur icinde yatsin 2 yilllik onunla ve odönem´ki arkadaslarla calisma serefine nail oldugum icin inanin yillar gecmesine ragmen cok mutluyum. Yazimi okuyan o yillar beraber calistigim arkadaslari bulmak isterim.
Facebook´da Admar Reklam Ajansi calisanlari adi altinda sayfa actim.
Bur´dan kontak kurabiliriz.
Saygi ve sevgilerimle......
cihat ustaoglu.

22.10.2010 12:13  

Yorum Gönder

<< Home